söndag 8 januari 2012

The Velvelettes - He was really saying something


Väldens bästa Motown!
1961 bildades gruppen av Bertha Barbee McNeal och Mildred Gill Arbor som var klasskamrater på Western Michigan University. Mildred rekryterade sin syster Carolyn, då endast 14 år gammal som lead singer och Carolyns kompis Betty Kelly som gick på junior high.
Bertha kallade även in hennes kusin Norma Barbee som gick på college i närheten, och så var gruppen klar.

Bertha och Mildreds klasskompis Robert Bullock var passande nog Motownbossen Berry Gordys brorson och han tyckte att gruppen skulle gå på audtition för Motown.
1962 skrev dom på kontrakt för Motown och 1963 började de spela in sina första låtar, "There he goes" och "That's the reason why". På dessa inspelningarna var en ung Stevie Wonder med på munspel. 1964 slog så gruppen igenom med "Needle in a haystack" som kom upp på en 40:e plats på Billboardlistan hot 100. Låten efter, "He was really saying somethin", fick en del respons och kom upp på 64:e plats. Båda låtarna producerades av en ung Norman Whitfield.
Gruppen gjorde ett halvdussin singlar för Motown och ett album var på gång med det kom aldrig ut.
En av orsakerna till att gruppen aldrig slog var att de fem gruppmedlemmarna byttes ut fram och tillbaka på grund av familjära skäl, så The Velvelettes fick aldrig ett speciellt sound, utan lät olika hela tiden, till skillnad från andra girlgroups hos Motown, där exempelvis Supremes var en mer stabil grupp.

1966 spelades den sista låten in, "These things will keep me loving you", som inte gav mycket gensvar. Gruppen fortsatte att turnera men i slutet av 60-talet lades den på is.
1971 blev lustigt nog den låten en hit i Storbritannien och nådde plats 34 på singellistan. Trots den nya succén återförenades gruppen inte förrän 1984 för en konsert på begäran av Bertha. Efter det gjorde nyinspelningar av deras gamla låtar som släpptes tillsammans med nya låtar.
Njut här av fantstisk soulpop av det bästa slaget!



Och här i en alternativ version med lite härligt fotstomp och handklapp.



The Velvelettes är en av de få soulgrupperna från den tiden som fortfarande framträder i originaluppsättning och turnerar rätt flitigt runt om i världen.
The Velvelettes – He Was Really Sayin' Somethin' - Single Version

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar