måndag 9 januari 2012

Curtis Mayfield - Billy Jack





Världens bästa blås!
Världens bästa artist!

Endast 16 år gammal startade Curtis gruppen The Impressions tillsammans med bland annat Jerry Butler.
The Impressions spelade en stor roll för medborgarrättsrörelsen i USA, man kan säga att de gav rörelsen ett soundtrack. I denna grupp var Curtis lead singer och förste låtskrivare. Låtar som "People get ready"och  "Keep pushing" var otroligt populära i rörelsen. Herr Mayfield var en av pionjärerna inom den afro-amerikanska delen av den politiskt medvetna musiken.

Han var en multiinstrumentalist, spelade grym gitarr, trummor, bas, piano och saxofon.
Curtis jobbade inte bara som soloartist eller i grupp, utan även som producent, studiomusiker och skivbolagsägare.
På senare delen av 60-talet och i början av sjuttiotalet blev han en av förgrundsgestalterna inom "Black Pride"-rörelsen tillsammans med James Brown och sly Stone. låten "We're a winner" blev en "signaturmelodi" för Black Power-rörelsen, på samma sätt som ""Keep on pushing" blev det för Martin Luther King Jr. och medborgarrättsrörelsen.

Hans största kommersiella framgång kom 1972 då han skrev soundtracket till filmen "Super Fly". Detta album räknas som ett av de mest inflytelserika i Afrikansk-amerikansk historia. Till skillnad från andra soundtrack till blaxploitationfilmer, såsom Isaac Hayes "Shaft", som hyllade den svarta ghettostilen, så var Curtis skarpt kritisk till vad som pågick. Låtarna innehåller ett väldigt stark anti-drog-budskap, dock inte på ett moralistiskt säätt, utan mer beskrivande vad som hände med personerna i filmen, med drogerna som en epidemi. Albumet med musiken till filmen har dragit in mer pengar än själva filmen, vilket är otroligt ovanligt. Skivbolaget trodde dessutom att skivan inte skulle sälja något vidare så det blev så att säga tagna på sängen.

Låten vi ska lyssna på här, "Billy Jack", kommer från skivan "There's no place like America today", en skiva med ett tydligt tema, fattigdom. "Billy Jack" handlar om våldsamheter kring en skottlossning. Lyssna på det otroliga blåsarrangemanget av Richard Tufo som kommer in efter ett par minuter. Världens bästa blås!! Så släpigt och helt underbart! Han som spelar percussion är Curtis vapendragare, världens mest inspelade percussionist, som är med på ca 1200 album, Henry Gibson.




En livebonus. Kolla basisten. Coolast i stan, om det inte vore för den coolaste av dom coola, Curtis!



Curtis  drabbades 1990 av en tragisk olycka då en ljusrigg föll ner på honom under en utomhuskonsert och träffade honom illa. Han blev förlamad från nacken och nedåt. Dock lyckades han spela in en skiva 1996, då han endast kunde sjunga in en rad i taget på grund av ansträngnigen, för att sen vila igen. "New World Order"  togs emot med bra kritik.


Curtis Mayfield – Billy Jack - Original

1 kommentar: