torsdag 5 januari 2012

The Rance Allen Group - (There's gonna be a) Showdown



Världens bästa Rance sjunger världens bästa gospel!
Det är inga småkillar vi snackar om här, som ni ser.
De behöver allt magstöd som de kan få, så som dom sjunger.

The Rance Allen Group bestod av bröderna Rance (sång, piano och gitarr), Tom (trummor) och Steve (bas). Ibland hoppade även en fjärde bror, Esau, in på percussion. Hela barnaskaran är på tolv barn!

Rance, född 1948, började som femåring att predika och sjunga gospel hemma i Monroe, Michigan under namnet "Little Rance Allen - The Boy Preacher".
Den stora familjen gick till kyrkan nästan varje dag och för att hålla deras intresse vid liv åkte deras farmor till en pantbank och köpte gitarrer, trummor och förstärkare. Rance lyssnade på skivor med bland annat James CleveRay Charles och lärde sig på det sättet att spela piano vid sju års ålder. Han fortsatte med gitarren två år senare och lärde sig spela genom att lyssna på Chuck Berry. På scen använde han många av Chucks karaktäristiska showknep. Hans farföräldrar fungerade som hans manager. Men samtidigt som han blev bra rent musikaliskt så saknade han livet som vanligt barn, han fick inte gå ut och spela baseball eller leka som de andra barnen i kvarteret.
Tjugo år gammal startade så Rance tillsammans med sina bröder The Rance Allen Group.
De spelade in en singel på ett lokalt skivbolag (som drevs av en lokal skivaffärsägare), men distributionen var så dålig att de tvingades att ha med sig skivorna i instrumentfodral och sälja på sina konserter.

1971 deltog de i en gospeltalangtävling i Detroit och vann förstapriset. I juryn satt då Stax-promotorn Dave Clark som gillade vad han hörde så mycket att han fixade till en skivinspelning endast fyra timmar efter framträdandet, som senare köptes av Stax.

Första konserten som STAX bokad gruppen till var som förband till Isaac Hayes, med en publik på ca 12000. De fick med sig publiken och framgången var ett faktum.

1972 uppträdde de på Wattstax-galan, i gospelavdelningen av showen.
Det som är så fantastiskt med gruppen är deras underbara kombination av gospel, soul och rock.
Men när Ray Charles tog gamla gospeldängor och ändrade dom till sekulära hitar tog Rance Allen Group och gjorde soul, funk och rock till gospel.

På åttiotalet grundade Rance en egen kyrka i Toledo, Ohio och turnerade mycket med en gospelshow samtidigt som han predikade.

Det bästa av allt är dock Rance fantastiska falsett!
Jag tror inte det finns någon bättre.
En recensent i San Fransisco skrev att Rance nådde upp till toner som andra artister bara hört talas om.



Trion turnerar än, dock spelar de nu inte längre instrumenten själva utan har kompmusiker.
Snart är dom kanske på en scen nära dig?

Rance Allen Group – (There's Gonna Be A) Showdown

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar