fredag 13 januari 2012

Odetta - Hit or miss



Världens bästa folkmusik!
Odetta Holmes, eller bara Odetta som hon är känd som, födddes på nyårsafton 1930 och var en av de allra största på folkmusikscenen i USA på 50- och 60-talet. Hon inspirerade artister som Bob Dylan, Harry Belafonte, Joan Baez, Janis Joplin och Mavis Staples.

Hon var en sångerska, gitarrist, låtskrivare, skådespelare och aktivist för mänskliga rättigheter.
Hon kallades ofta "The Voice of the Civil Rights Movement". Rosa Parks var hennes största fan och Martin Luther King Jr. kallades henne "Drottningen av amerikansk folkmusik".
Så ja, hon var stor!

Hennes karriär spände över 50 år. Hon har en massiv skivproduktion och utgivningen är på ett stort antal olika skivbolag.
När hon var barn sparade hennes mamma ihop pengar så hon kunde gå till en klassisk sångpedagog. Men hennes mor var inte så rik så rätt snabbt tog pengarna slut.

När hon var nitton fick hon en roll i en musikal över en sommar och fastnade för musiken på riktigt.
Året efter var hon med i en annan uppsättning och denna gången var det i S.F. Hon kom då för första gången kontakt med folkmusik och kände att det var hennes grej.
Samtidigt som detta jobbade hon som hushålleska i Los Angeles och det var först 1954 som hon tog en paus med detta och spelade in en skiva.

På 60-talet spelade hon in hela 16!! stycker album. Det är en bra utgivningstakt.

Här hör vi "Hit or miss" som hon skrev och gavs ut på plattan "Odetta sings" 1970.
Helt fantastisk!
Skön, lite släpigt blås och lunkande bas.



2008 dog hon av hjärtproblem, 78 år gammal.

DJ Shadow & Cut Chemist – Hit Or Miss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar