lördag 7 januari 2012

Ike & Tina Turner - Workin' together



Världens bästa rocksoul!
Ike och Tina bildade tillsammans det otroligt fartfyllda paret som blandade rock och soul till en livsfarlig mix.

Ike började som pianist för bluesartisten Sonny Boy Williamson, och startade sitt eget band, The Rythm Kings i slutet av 40-talet. 1950 släppte gruppen låten "Rocket 88" vilken sägs vara den första rock'n'roll-låten. Huruvida det stämmer råder det delade meningar om.

Senare blev Ike talangscout för skivbolaget Modern Records, och hjälpte artister som; Bobby Bland, B.B. King och Howlin' Wolf, att få till sina karriärer.

1956 flyttade Anna Mae Bullock till sin mor i St. Louis och träffade där på Ike. Efter lite tvekan från hennes mor fick hon provsjunga för Ike när hans andra sångerska inte kunde. Han blev då så imponerad att han anställde henne på stört.
De fick en stor hit med låten "A fool in love" som låg som bäst som nummer två på topplistorna i USA.

The Ike & Tina Turner Revue var otroligt populära som liveband, men skivförsäljningen tog aldrig någon fart. Ett exempel på det är den av Phil Spector producerade "River deep mountain high", som kom som högst på plats 88 i USA. Dock blev den en stor hit i England. Andra stora låtar de hade var "Proud Mary" som sålde guld 1970 och "Nutbush city limits" från -73 som blev en stor internationell hit.

Gruppens popularitet minskade i mitten av sjuttiotalet och Ikes problem med narkotika eskalerade och vi alla vet hur Tina blev misshandlad gång på gång av sin make. Hon hoppade av mitt under en turné -76, gömde sig i över ett halvår hos olika vänner och de skilde sig 1978.
Efter skilsmässan var Tina helt pank och hade det väldigt tufft. Hon spelade in två skivor som sålde väldigt dåligt och började turnera väldigt flitigt för att få in stålar.
1982 spelade hon in en version av "Ball of confusion" tillsammans med British Electronic Foundation. Producenterna gillade vad de hörde och hon spelade in "Let's stay together" som kom upp på 6:e plats på listorna i England.

1984 Släptte hon så låten "What's love got to do with it" och sedan albumet "Private dancer" som sålde i 14 miljoner exemplar och så var hennes ålderdom tryggad. Låter "Private dancer" var skriven för Dire straits, av Mark Knopfler, men kom inte med på "Love over gold"-skivan, eftersom Mark tyckte det var konstigt att en man skulle sjunga om att han var någons lyxprostituerade, eftersom det är det låten handlar om. Det är inte heller Herr Knopfler som spelar gitarr på skivan, utan Jeff Beck. Och det var Mark väldigt missnöjd med, han sa vid ett tillfälle att Jeff förstörde låten genom at han spelade världens näst sämsta gitarrsolo på den låten. Man undrar ju vilket som är världens sämsta solo då.

Men självklart är det inte någon av alla de låtar som vi ska lyssna på här utan vi nöjer oss bara med det bästa, och då passar inga svulstiga rocklåtar.
Lyssna istället på den här fina biten.
Tänk er in i texten, för det är nog en av de vackraste ni kan höra.
Texten har ett budskap om fred, och det är lätt att tänka på Ike och Tinas stormiga äktenskap och all den uppdämda ilska som hon sjunger med.


Ike avled 2007, och fick 2006 en Grammy för bästa bluesalbum.
Tina lever och frodas än, turnerade senast 2010.

Ike & Tina Turner – Workin' Together

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar