onsdag 9 maj 2012

Oneness of Juju - African rhythms


Världens bästa rytmer?
Lyssna på de underbara percussions som ligger som grund genom hela låten. Helt magiskt!
Oneness of Juju är en av alla de grupper som saxofonisten Plunky Branch skapade kring sig själv och sina medmusiker. De olika grupperna var Juju (1971-74), Oneness of Juju (1975-81), Plunky & Oneness of Juju (1982-88) och Plunky & Oneness (1988- nu idag).

 Det började ursprungligen med att ett gäng musiker som spelat tillsammans med en teaterproduktion i San Fransisco helt enkelt startade ett band 1971 efter att själva teaterpjäsen lades ner. Pjäsen hade haft ett afrikanskt tema och det föll sig naturligt att fortsätta på det spåret. I pjäsen hade de namngivningsceremonier och alla de med förut västerländska namn bytte till mer afrikanskt klingande.
1973 flyttade gruppen från S.F. till New York och blev snabbt indragen i den kreativa musikscenen där de träffade ett gäng jazzartister som de samarbetade med, tex Pharaoh Sanders, Ornette Coleman och Sun Ra..

Ordet Juju har en hel del olika betydelser, den vanligaste beskrivningen är att det är magi knuten till ett föremål, ett totem, och med den betydelsen passar den ursprungliga gruppens Jujus musikstil in bra. De spelade instrumentalmusik med västafrikanska inslag som var rätt ritualbetonat.
I konstellationen Oneness of Juju skapades det två album, och nu hade Plunky tagit in ett modernt trumset, vilket inte fanns i Juju, då de bara hade afro-kubanska rytminstrument. Juju var mer åt det jazziga hållet, medan Oneness of Juju tittade mer åt funk och R'n'B rent musikmässigt. De vokala inslagen var också en nyhet. Texterna var politiska och socialt ansvarstagande, lite åt Gil Scott-Heron möter Herbie Hancocks innovativa musik.
Albumet "African Rhythms" blev rätt populär och gruppen uppträdde med Gil Scott-Heron, Hugh Masakela, Chuck Brown & The soul Searchers och många andra.
Dagens låt har ett skönt driv, rytmer som växer in i varandra, transframkallande melodi och sval härlig sång av Lady Eka-Ete (Jacqueline Holoman).
Plunky spelar än, nu under namnet Plunky & Oneness, och Oneness of Juju finns ej mer.
I höstas/vintras påbörjades samarbete mellan honom och en fransk hiphopartist.
Han turnerar flitigt i närområdet där han bor, i Richmond, Virginia.


Oneness Of Juju – African RhythmsInga kommentarer:

Skicka en kommentar