torsdag 31 maj 2012

The Coasters - Down in Mexico


Världens bästa Doo-wop!

The Coasters började sin bana många år innan jag var född, som en hel del andra gupper och artister jag skriver om här, fast de här började nog redan i slutet av artonhundratalet. Nästan iallafall.

Gruppen växte fram ur en annan konstellation från Los Angeles, The Robins, som grundades redan 1949. I mitten av 50-talet bildades så The Coasters ur spillrorna av den förra gruppen. Namnet kom av att de kom från västkusten helt enkelt. Dock flyttade de redan 1956 till New York, där de kom att verka sedan.

De flesta av gruppens hits skrevs av Jerry Leiber och Mike Stoller, som var ett otroligt bra team, och de radade upp hit efter hit för The Coasters. Vad sägs om: "Love potion number 9", "Searchng", "Yakety yak", "Charlie Brown", "Little Egypt", "Smokey Joe's cafe"?

Det som var framträdande med The Coasters var sättningen med stämmor. De hade en tenor som sjöng förstastämman och en basstämma som svarade, ofta med komiska texter och one-liners.

Njut nu av denna pärla, som du säkert har hört tidigare.


Av Orignialmedlemmarna är det bara en som fortfarande lever, Leon Hughes.

Många av de inblandade i gruppen har gått tragiska öden till mötes:

King Curtis spealde ett tag med gruppen, han blev knivhuggen av två drogpåverkade män utanför sin lägenhet.

Nathaniel "Buster" Wilson skjöts för att sedan styckas och dumpades vid Hoover Dam.

Cornelius Gunter skjöts i sin bil när han satt bakomratten och väntade på att få köra i ett parkeringshus i Los Angeles. I ett försök att fly körde han rakt in i en tegelvägg och omkom. Sammy Davis Jr och Bill Cosby betalde för hans begravning.

The Coasters – Down In Mexico



2 kommentarer:

  1. Kommer namnet från såna man ställer ölen på eller från såna som rullar och man åker i?

    SvaraRadera
  2. Det var nog först och främst att de var från västkusten, men om man kollar på en massa skivomslag så är det med rätt mycket Berg-och-dal-banor, så jag börjar undra om mina källor har rätt :)

    SvaraRadera