måndag 7 maj 2012

Charlie Whitehead - Between the lines


Världens bästa Charles!
Charles Lee Whitehead är en till av alla de härliga artister som aldrig fick ett stort genombrott utan tvingades jobba i bakgrunden, fast de egentligen hade potential att komma upp till ytan och slå igenom.
Sen finns det väldig knapp information om hans person, men jag ska göra så gott det går.

Han föddes i Franklin i Virginia 1942 den 12 septemer och 1961 började han jobba på heltid med musiken.
Charles flyttade till New York 1968 och lärde då känna Charlie Foxx, som tillsammans med sin syster Inez hade några rätt stora hits på 60-talet och de var väldigt populära i Europa. Herr foxx signade herr Whitehead till Dynamo-labeln och där lärde Charlie (Whitehead) tidigt känna Jerry Williams Jr., sedemera känd mer som Swamp Dogg, legendarisk soul/funkartist, producent och låtskrivare, fast andra källor säger att de lärde känna varandra redan i Virginia där de båda föddes samma år. De kom under alla år som Charles var aktiv att samarbeta genom låtskrivandet och musikskapandet.

Han släppte bara en singel på Dynamo och flyttade över till labeln Canyon Record tillsammans med Jerry.
Där kom han att byta namn till Raw Spitt och deras låtar med klassisk soulmusik samtidigt som de hade rätt skarpa politiska texter gjorde att de hade svårt att slå igenom.

På Dynamo hade de skrivit en hel del låtar ihop, särskillt för Gary "US" Bonds, Dee Dee Warwick ("She Didn’t Know (She Kept On Talking) ") och Doris Duke ("If She’s Your Wife (Whom Am I)").

Varför han tog namnet Raw Spitt har med de politiska texterna att göra. Swamp Dogg kom med förslaget att byta namn när det var lite mer känsliga ämnen och Charles kom att spela in skivor under många namn, som till exempel Charles Whitehead, Raw Spitt, Charlie Whitehead, Slick'n' The Family Brick, Amazing Charlie Whitehead och säkert en hel del andra namn som vi inte har en aning om.
Swamp Dogg blev svartlistad för vissa låtar med kritiska texter angående exempelvis USAs del i Vietnamkriget.
Antar att Swamp bara försökte skydda sin protegé.
Nog om detta, njut nu av låten.

Det går bara inte att sitta still med huvudet när man hör det här.
Jag bara MÅSTE digga med huvudet. Fantastiskt!
Blåset, gitarren som kör sin sköna slinga och den långsamt gungande basen.
Helt magiskt!

Vad han gör nuförtiden har jag ingen aning om.
Om det är någon som vet så får ni gärna berätta för mig.

Charlie Whitehead – Between the Lines

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar