tisdag 15 maj 2012

Gloria Jones - What you wantVärlden bästa Gloria!

Gloria Richetta Jones föddes i Cincinnati och bildade som fjortonåring sin första gospelgrupp, The Cogic Singers, tillsammans med Frankie Kahrl och Billy Preston! Hon spelade in ett album med gruppen och de jobbade ihop i fyra år innan Gloria träffade låtskrivaren Ed Cobb

Han signade henne och hon spelade in en herrans massa låtar på olika bolag.
En av de mest framträdande var "Heartsbeats pts 1 & 2" som blev en rätt stor hit, och som senare spelades in av bland andra Dusty Springfield och Spencer Davis.

De flesta som känner till henne, eller iallafall har hört någon låt med henne, är såklart genom hennes brottarhit "Tainted Love", som spelades in 1965 men var en bortglömd b-sida, tills en engelsk dj hittade den i USA 1973 och började spela b-sidan på klubbarna i den framväxande Northen Soul-scenen i England.

Detta gjorde att hon återutgav den 1976, men även denna gången blev det ingen succé konstigt nog.
Soft Cell gjorde en mesig cover på den 1981 som slog stort över hela världen.
Gloria pluggade piano och tog en universitetsexamen i klassisk musik, med huvudinriktning på Bachs verk.
Hon träffade på låtskrivaren Pam Sawyer som bad henne att börja skriva tillsammans med henne för Motown. Eftersom hon redan hade skivkontrakt som artist var hon tvungen att skriva under psuedonym, Gloria Jones hette då LaVerne Ware.
Artister hon skrev låtar för var exempelvis Gladys Knight & The Pips, The Supremes, Four Tops, Commodores, Jackson 5, Junior Walker samt Marwin Gaye och Diana Ross.


Gloria träffade Marc Bolan under den tiden hon sjöng i Los Angelesversionen av Hair, vilket hon gjorde 1969. Då hände inget men andre gången de träffades, under en av hennes turnéer i England, träffades de igen och lite mer intreese uppstod. Hon började köra och spelar klaviatur bakom T-Rex och de blev snart ett par. Hon födde deras son Rolan Bolan och 1976 släppte hon ett eget album, "Vixen", som MArc Bolan hade skrivit och producerat flera av låtarna på.

Väldigt tidigt en morgon 1977 körde hon en liten hundkoja på väg hem från en fest där hon och herr Bolan hade druckit vin. Hon klarade sig med en bruten käke, men han avled efter skadorna. Samma dag som hon kom ut från sjukhuset fick hon reda på att det var begravning.
Deras gemensamma hem var plundrat av Bolans fans under hennes sjukhusvistelse och hon anklagades för vårdslöshet i trafiken. Dock hade hon bakskrapad redan flugit hem till USA med sin son och bodde hos sina föräldrar.

Nu ska vi höra en riktig pärla.
Det finns in´gen video på denna, men oj vad bra den är!

Gloria Jones – What You Want


Hon spelade in en del skivor och gjorde återförening med sin gamla gospelgrupp The Cogic singers 1984. Efter det har hon mest jobbat som musikrådgivare inom filmbranschen.
Hon bor nu i Pensylvania med sin make Chris Mitchell.
Gloria Jones – What You Want

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar