fredag 16 mars 2012

Frankie Valli and the Four Seasons - December, 1963 (Oh what a night)


Världens bästa Blue eyed disco!

Här har vi de goa gubbarna från New Jersey som visar att dom kan sjunga underbara harmonier trots sin bleka hudfärg. Gruppen är bland de artister och grupper som dominerat Billboardlistan med hitsinglar. Det är bara Beatles, Elvis och Ray Charles som haft mer pophits under den tiden som poplistan funnits.

De började sjunga rock som sedan blev pop, soul och disco.
Gruppen bildades 1961 men innan dess fanns det flera olika konstellationer med en eller flera av medlemmarna inkluderade. Ett virrvarr helt enkelt.
Så jag nöjer mig att kolla lite på Frankie Valli, eller Frank Castellucio som han egentligen heter.

Han föddes i Newark 1934 och blev inspirerad redan i sjuårsåldern att sjunga efter att ha varit på en konsert med Frank Sinatra. Innan han kunde försörja sig på musiken livnärde sig Valli som barberare precis som sin far.

När han var sjutton år gammal kunde han leva sig på sin musik, och hans röst kännetecknas av den starka falsetten han får till.

Lite kul är att han i "Sopranos" spelar en av maffiakillarna, gangstern Rusty Millio, som dock blev skjuten i avsnitt 72.

I denna discodänga som de spelade in 1975, handlar om att bandet minns tillbaka tiden runt 1963, då allt var så härligt. Lite ovanligt är att det är tre olika leadsingers i låten.
Underbart skönt släpigt trumbeat!För några år sedan blev Frankie och bandets historia musikel, "The Jersey Boys", som vann flera priser.
Frankie turnerar fortfarande land och rike runt, dock i lite lugnare takt än tidigare.

Frankie Valli & The Four Seasons – December, 1963 [Oh What A Night!]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar