torsdag 22 mars 2012

Candi Staton - Never in Public


Världens bästa godis!
Canzetta Maria Staton föddes på landet i Alabama och växte upp på sina föräldrars gård, plockandes bomull, utfodrade hönorna och sjungandes. Hennes pappa var bonde på sommaren och kolgruvearbetare på vintern.

Hon började sjunga solo i den lokala kyrkan redan vid fyra års ålder, och blev lite skrämd av att de som lyssnade när hon sjöng blev så känslosamma så de grät av hennes vackra röst.
Hennes mor bröt med hennes alkoholiserade far och de flyttade till Cleveland där en av Candis syskon redan bodde. Där började hon gå i skolan och sjunga i en gospelgrupp, the Jewel Gospel Trio. Gruppen turnerade tillsammans med storheter som Aretha Franklin, Mahalia Jackson, Staple Singers och The soul Stirrers.
Turnerande var rätt tufft och de var ofta beroende av de äldre artisternas hjälp för att få mat och pengar var det knappt tal om.

När Candi var sjutton tröttnade hon på turnerandet och blev ihop med Lou Rawls. Denna relation höll inte så länge och snart träffade hon Joe Williams, blev gravid och gifte sig. Tillsammans fick de 4 barn.
Dock tog äktenskapet slut 1968 när hon tröttnade på hans ständig våld mot henne.
Hon såg sina tidigare kollegor från när hon turnerande med gospelgrupperna, och upptäckte hur framgångsrika de blivit på den sekulära musikscenen.

Candi hade varit borta från musiken i sju år och bestämde sig för att försöka igen, hon hade ändå berört så många med gospeln och trodde hon skulle lyckas även med den sekulära musiken.
På en lokal klubb där hon uppträdde träffade hon Clarence Carter, som sedemera gifte sig med henne och hjälpte henne att få ett skivkontrakt med rick Halls FAME.

Hon släppte singeln "I'd rather be an old man's sweetheart (than a young man's fool)" som sålde platinum och albumet som kom sen sålde ungefär lika mycket.
Äntligen gjorde hon succé och fick välförtjänt framgång.

Hon blev känd som "the First Lady of southern soul", med den råa soulen, rätt nära countryn. Hon gjorde en hel del soulversioner av countrylåtar, exempelvis Tammy Wynettes "Stand by your man" och "In the ghetto".
Candi säger svälv att hon verkligen gillar countryn, för den berättar historier. Texttraditionen inom countryn är så stark.


Candi och Clarance fick en son men efter barnets födsel blev Clarance allt mer otrogen mot sin fru så hon tröttnade på honom och skilde sig.
Enligt pressen på den tiden sågs sattes hon efter detta ihop med Al Green, Johnny Taylor och Eddie Levert.

1974 signades Candi till Warner Brothers Records två år senare fick hon sin dundersuccé med "Young Hearts run free". Det var nu disco som gällde.

Hon träffade sin tredje men, Jimmy, som hon säger var en Hallick och en stor drogmissbrukare som brukade gå runt hemme med en pistol på sig.
Hon var hela tiden livrädd och trodde han skulle mörda henne.
Trots hennes framgångsrika karriär var hennes privata liv ett kaos och hon började dricka för att döva smärtan.
Hennes beroende höll på att krossa hennes karriär helt, men hon träffade då sin fjärde man, Diana Ross trummis John Susswell, som hade liknande problem som Candi, fast med kokain.
Deras vänner trodde att nu var det kört för båda, hur skulle de klara av att leva ihop.
Men de lyckades båda sluta med sina dåliga vanor och blev drogfria.
De blev patorer i en kyrka ihop, Candi bytte spår igen och återgick sina gospelrötter.
Hon fick till en ny karriär igen och spelade in 8 framgångsrika gospelalbum.

Nu till dagens underbara låt.
En av hennes minst kända, en tidig singel.
Men ojojoj, här har ni Southern soul när den är som bäst.
Det är hjärta, det är smärta och det är glädje.
Hur bra som helst.
Hennes lite sträva hesa röst sjunger om saker som alla kan relatera till med en känsla som dock få kan sjunga med.
Kanske för att hon själv kan sätta sig in låten på ett otroligt sätt.

Det roliga är att hon har kommit på listorna i Storbritannien med samma låt 3 gånger: 1991, 1997 och 2006. Detta med låten "You got the love", först som original, sen med två olika remixar. Hur många artister har lyckats med det?
Candi turnerar fortfarande och släppte kritikerrosade album både 2006 och 2009.


Candi Staton – Never In Public (Single # 1459 A-Side)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar