fredag 23 mars 2012

Dorothy Moore - Misty Blue


Världens bästa Dorothy!

Vi fortsätter med klassisk southern soul.
Denna gång en av de allra allra bästa balladerna som finns.
Kanske är det helt enkelt världens bästa ballad?
Låten skrevs av Bob Montgomery redan 1966, och den var skriven speciellt åt Brenda Lee, men hon ville inte sjunga in den, trots övertalningsförsök av både Bob och hennes producent.
Bob arrangerade om den till countrystil och Wilma Burgess fick en rätt stor countryhit med den.

Joe Simon spelade in låten 1972 men hans soulversion kom inte heller så högt upp på listorna.
Det sägs att den här låten har spelats in i över 200 olika versioner.
Men nog om detta, vi vill ju veta om Dorothys version, eller hur?

Dorothy föddes i Mississippi och uppfostrades av sin mormors mor. Hon började som så många andra soulartister sjunga i kyrkokören och senare även som solist i samma kör. På universitetet skapade hon tillsammans med två andra tjejer en trio, The Poppies. De spelade in ett gäng singlar på olika labels men ingen blev någon stor hit.

1973 spelade hon in låten på Malaco Records i Jackson, Mississippi. Hon satte låten på första försöket passande nog. Inspelningen var gjord på Malaco men ett prodiktionsbolag var tänkt att sälja inspelningen till en annan label för att få in pengar. Det gick inget vidare och efter många försökt satsade det konkurrsmässiga Malaco sina sista pengar på att pressa singeln själv och ge ut den med Dorothy. det visade sig vara ett smart val, eftersom den den året efter kom upp till nummer två på R&B-listan och plats rte på hot 100.
Jag tror att cheferna på Malaco i efterhand tog sig en funderare varför de väntade två år med att ge ut en färdig inspelning.

Njut av den fina låten nu.

2002  startade hon sitt eget skivbolag, Farish Street Records, som hon gett ut ett antal av sina egna skivor på. Hon har även fortsatt att turnera rätt flitigt de senaste åren.

Dorothy Moore – Misty Blue

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar