torsdag 11 oktober 2012

The Tams - Be Young, Be Foolish, Be Happy

Världens bästa hattar!

Nu kanske ni undrar vad The Tams har med hattar att göra, men det är nämligen så att namnet är taget efter den typ av hattar som de alltid hade på scen i början av sin karriär, som ni ser på bilden ovan i en härlig mintgrön nyans.
Hatten vi talar om här är den traditionella skotska baskern som fått sitt smeknamn uppkallat efter hjälten i poeten Robert Burns dikt Tam o'Shanter. Mössan eller baskern kallas i folkmun Tam eller TOS.

Nog om mössor och hattar.
Gruppen The Tams  bildades 1952 i Atlanta, först 1962 fick de sin första hit  med "Untie me" och började göra ett namn inom R&B och soulcikusen.
De fortsatte ge ut singlar men ingen annan fick något stort genomslag, tills de 1964 släppte "What kind of fool (Do you think I am)" som kom upp till topp-tio på Billboardlistan. samma åt släppte de även singeln "Hey girl don't bother me" som blev en mindre hit.

1968 fick de sin största hit med "Be young, be foolish, be happy" och den blev även en mindre hit i Storbritannien 1970.
The Tams förvånade alla, inklusve sig själva, då de helt plötsligt fick en förstaplats på topplistan i England i september 1971 med deras gamla hit "Hey girl don't bother me". Detta hände med hjälp av att den framväxande northern soul-scenen i Storbritannien, som älskade den låten.

De fick ingen mer hit de kommande sexton åren, förrän de slog igenom i England igen, med låten "There ain't nothing like shaggin". Låten var med i soundtracket till filmen Shag, vilket handlar om en dans som heter Carolina Shag.
Dock var namnet på låten inte lika populärt i england, där shag betyder något helt annat.

Låten för idag är såklart deras korta glada soulstänkare.
Det är svårt att inte sjunga med i refrängen!



Det finns idag två The Tams som fortsätter att turnera runt i USA och annorstädes, men blandade uppsättningar av originalmedlemmar i varje grupp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar