måndag 1 oktober 2012

Minnie Riperton - Reasons


Världens bästa sångfågel!

Det finns de som kan sjunga, sen finns Minnie Riperton.
Hon hade ett röstintervall som få kan mäta sig med. Minst fem oktaver klarade Minnie av.

Minnie föddes i Chicago 1947 som ett av åtta musikaliska barn och började i ung ålder med balett samt modern dans. Hennes föräldrar upptäckte hennes vokala talanger så hon sattes tidigt att träna med en röstcoach och sångpedagog.
Efter några år började Minnie sjunga opera, men i tonåren fick hon höra soul och jazz, vilket gjorde att den unga damen slutade med det klassiska sjungandet.

Vid femton års ålder gick hon med i gruppen The Gems och de spelade in några singlar som fick lite genomslag, men blev aldrig någon kommersiell succé.
Men de var väldigt bra för Minnie som plantskola.
Gruppen sjunger till exempel bakgrundskören till Fontella Bass "Rescue me".
Andra kända artister som hon sjöng bakgrundskörer till innan Minne själv slog igenom var exempelvis Etta James, Ramsey Lewis, Bo Diddley, Chuck Berry och Muddy Waters.

Minnie spelade sen in ett par singlar under sitt alias Andrea Davis, dock utan större framgång.

Efter sina två solosinglar gick hon med i gruppen Rotary Connection, som var en rätt så experimentiell grupp skapad av sonen till skivbolaget Chess grundare. De spelade in 5 album ihop vilka sålde rätt så bra.
Minnie jobbade

1970 spelade så Minnie äntligen in sitt fösta soloalbum, "Come to my garden", ett mästerverk i gränslandet mellan soul, psykedelica, klassisk musik och jazz. Tyvärr blev inte skivan en kommersiell framgång, och hon drog sig tillbaka lite från musiken.

1973 var hon tvåbarnsmamma och bodde i Florida, då en student som praktiserade på Epic Records "hittade" henne genom en slump. Han lyssnade igenom några demos och bland dem fanns "Seeing you this way". Han tog med sig låten upp till Epics Vice President och tvingade honom att lyssna.
Minnie blev signad av Epic direkt och fick flytta från Florida till Los Angeles.

Skivan som kom ut 1973 hette Perfect Angel och på den är hennes största hit och miljonsäljare med, "Loving you", vilken har en rätt kul historia. För det första var det denna låten som blev den 400:de ettan på Billboards lista, och Minnie sjunger med sin karaktäristiska väldigt ljusa "visslingssång" som det kallas. Låten är en av de få förstaplaceringar som inte har några rytminstrument med i kompet.

Stevie Wonder, som var medproducent till skivan, tyckte att albumet blev för kort, så han bad  Minnie och hennes make Richard Rudolph att skriv en låt till. Minnie bads av Stevie att komma med deras mest pinsamma sång, som visade sig vara den sången hon brukade sjunga för deras dotter Maya, så hon skulle somna snabbt och föräldrarna kunde få lite vuxentid tillsammans. Lite tveksamt gick hon till studion med låten nedskriven, men Herr Wonder älskade den och spelade keyboards till den tillsammans med Minnies man på inspelningen.

En av anledningarna att albumet inte sålde så bra var att det va svårt att marknadsföra den, första singeln "Reasons", gick hem hos rockradiostationerna medans R&B-stationerna inte gillade den hårda gitarren i låten.

Skivbolaget tyckte att det var dags att gå vidare och fokusera på nästa album, men Minnies man, Richard Rudolph, tjatade till sig en till singel, som var "Loving You". Makarna hade nämligen fått reda på att låten hade börjat spelas från albumet på många radiostationer.
Singeln släpptes och den gick rätt fort upp till förstaplatsen på poplistan och sålde miljoner.

Men det är inte den låten vi ska fokusera på idag, utan den sjukt svängiga "Reasons". Lyssna på groovet och hur hon sjunger högre än nästa alla andra i världen kan sjunga. Häftigt! Sen ska ni också lyssna på hennes skratt/fågelkvitter som hon sjunger på slutet. Imponerande!



1976 diagnostiserades Minnie med bröstcancer och läkarna sa i slutet av det året att hon antagligen bara hade ett halvår kvar att leva. Hon fortsatte turnera -77 och -78 men 1979 blev hon delvis förlamad och framträdde några gånger i tv. I början av sommaren blev Minnie sängliggande och den tionde juli åkte hon in till sjukhuset tillsammans med sin man. Den tolfte somnade Minnie in hans armar, samtidigt som hon lyssnade på en inspelning som Stevie Wonder hade gjort till henne.
Den vackraste rösten tystnade.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar