måndag 23 april 2012

Yvonne Fair - I can't let him go

Världens bästa Yvonne!

Flora Yvonne Coleman föddes i Virginia 1942.
Sicken pipa hon hade. Och vad trist att hon bara fick spela in ett enda abum.
Hon sjöng under ett gäng år på 60-talet med James Browns Soul Revue och födde hans dotter Venisha Brown.
Men själv slog hon aldrig igenom i USA som James.
En liten rolig anekdot är att Yvonne sjöng in en låt som hette "I found you", som James Brown senare gjorde om till "I feel good", vilken blev hans största hit någonsin.

Hon fick en rätt så stor hit i Storbritannien med den låt som de flesta känner igen "It should have been me". En låt där hon sjunger om ett bröllop som hon bevittnar, och ser sin stora kärlek gå ner för altargången.
Det är då hon upptäcker att det borde vara hon och just den mannen.
Då ställer hon sig upp och utbrister "Det skulle varit jag!".

Yvonne var även skådis och det var efter att hon varit med i "The Lady sings the blues" som hon träffade demonproducenten på Motown, Norman Whitfield.
Hon skrev kontrakt med Motown och Norman producerade hennes enda skiva, "The bitch is black", som väckte en del uppståndelse med den titeln när det utkom 1975. Och fotot på albumet är väl inte det mest smakfulla heller?

På första låten på skivan hör vi en funkbomb som Herr Whitfield skrivit, "Funky music Sho' nuff turns me on", där vi även kan höra Marvin Gaye köra lite fint i bakgrunden. Albumet innehåller både de mest smärtsamma ballader och den råaste funk, den enda kvinnliga artist som jag tycker är i samma nivå är Betty Davis.

Dagens låt är dock inte någon från denna skiva, utan en mer okänd låt. Det är en underbar mellantempo-låt med hennes vädjande röst som river, klöser och är fylld smärta.
Njut!Yvonne avled 1994 endast 51 år gammal i Las Vegas efter att hon varit sjuk under en tid. Vilken fantastisk röst denna kvinna hade. Det känns som hon borde ha fått spela in många fler skivor.
Hon hade mer att ge.

Yvonne Fair – I Can't Let Him Go

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar