torsdag 26 april 2012

Marlena Shaw - Let's wade in the water


Världens bästa Marlena!

Marlina Burgess föddes i New York en mulen septemberdag 1942.
Redan som barn blev hon introducerad till musiken av sin morbror, jazztrumpetaren Jimmy Burgess. Hans pelade upp skivor med Miles Davis, Dizzie Gillespie och en hel del gospel. Redan som tioåring ville han att Marlena skulle sjunga med hans band på Apollo Theater i Harlem, men hennes mor var inte lika förtjust. Så det blev bara en konsert och inget turnerande det året.

Mamman såg till att Marlena kom in på lärarcollege för att studera till musiklärare. Dock gick hon aldrig ut med några betyg utan hoppade av skolan, gifte sig och skaffa fem barn. Så kan det gå.

När hon fick lediga stunder över såg hon till att sjunga på jazzklubbar i närområdet.
1963 jobbade hon med trumpetaren Howard McGhee. Hon skulle uppträtt med honom på Newport Jazz Festival, men hamnade i ett bråk med en i bandet och hoppade av det hela.
Senare samma år träffade hon en talangscout för Columbia Records, men hon var för nervös så hennes uppträdande blev rätt kasst, så det blev inget kontrakt där.

Det skulle bli några år till med harvande runt på små klubbar tills 1966, då hon fick en del större spelningar och träffade på representanter för Chess Records. Hon spelade in en singel, "Mercy, mercy, mercy", vilken sålde väldigt bra för att komma från en okänd artist.
De signade henne och hon gav ut två framgångsrika album på deras sidoetikett Cadet.

Låten vi ska höra idag är från ett samarbete på Cadet som hon gjorde med Ramsey Lewis.
En makalöst bra låt.
Hennes rytm i sången är det bästa jag vet.
Hon snärtar verkligen av orden helt perfekt, och ännu bättre blir det efter halva låten. Hon skjuter ut order med sån skärpa och känsla att man nästan får ducka.
Hon gav under hela sin karriär ut skivor rätt regelbundet och har fortsatt så fram tills för några år sedan. Under 2000-talet uppträdde hon under många år i rad på jazzfestivaler och har fortsatt med det. Snart syns hon nog på en scen nära dig.
Marlena Shaw – Let's Wade In The Water

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar