fredag 28 november 2014

Joe Simon - Chokin Kind


Världens bästa Joe!

Joe Simon föddes i Louisiana den 2:e september 1943 och började som väldigt väldigt många andra soulartister att sjunga i sin fars baptistkyrka.

Han började sjunga på heltid när familjen flyttade till Richmond i Kalifornien i slutet av 50-talet, där Joe gick med i gruppen "Golden West Gospel Singers". Gruppen var inspirerade av bland annat Sam Cooke och Arthur Prysock. 1959 bestämde sig gruppen för att sjunga sekulära sånger och spelade in "Little island girl".

Hush-labelns ägare Gary och Charla Thompson försökte övertala Joe att sjunga in lite låtar för deras skivbolag. 1964 spelade han in "My adorable one"på Vee-Jay-labeln som blev en succé.
1965 fick Joe en ännu större hit med "Let's do it again" som kom upp till 13:e plats på Billboards R&B-lista.
Vee-Jay lades strax efter detta ned och Joe Simon turnerade runt i landet utan skivkontrakt.

När han var i Nashville träffade han diskjockeyn John Richbourg som kom att bli hans manager och producent. Nu började de resan uppåt och 1966 landade Joes låt "Teenage prayer" på plats 11 på R&B-listan. De kommande två åren fick de fram ett gäng hits och 1970 fick Joe en Grammy för bästan manliga R&B-framträdande. Vad som jag gillar så mycket med Joes musik är mixen av soul och country som kom fram i och med att han spelade in i countryns högborg. Det är nog den perfekta blandningen av två olika musikstilar.

Under 70-talet fick Joe stor framgång då han började samarbeta med Kenny Gamble och Leon Huff, och musiken kom mer att gå åt discohållet.

1973 spelade han in musiken till filmen Cleopatra Jones.

I slutet av 70-talet lämnade han den sekulära musiken och kom att börja sjunga gospel igen

Dagens låt, som var Joes största hit kom upp till plats 13 på billboards poplista och toppade R&B-listan 1969, sålde i miljoner. Två år tidigare hade den spelats in av Waylon Jennings.
En helt fantastisk mix av soul och country, med Joes lite melankoliska sångröst som extra krydda.
Joe Simon – Chokin' KindInga kommentarer:

Skicka en kommentar