fredag 21 november 2014

Double Exposure - Everyman


Världens bästa disco!

Gruppen Double Exposure bildades i Philadelphia  av James Williams, Joseph Harris, Charles Whittington och Leonard 'Butch' Davis med de fanns egentligen redan tidigare, som "United Image", som startade redan på 60-talet. Under det tidigare namnet spelade de in ett par singlar för Stax.

De blev genom sin kompis producenten och musikern Norman Harris introducerade till Salsoul som de kom att ge ut tre album för, vilka Harris producerade alla.

Grabbarna hade sjungit ihop ända sedan high school-tiden och hållit ihop i alla år.
De var jobbade väldigt hårt innan de slog igenom, ibland upp till fyra shower per dag!
Ibland fick de betalt, ibland blev det hotade till livet av klubbägarna när de begärde pengar för sina spelningar. 

I december 1975 började de spela in sitt första album, det otroligt populära "Ten percent", som kom ut 1976.
På skivan var det fullt med sjukt svängiga discolåtar, varav flera blev hits. Titelspåret blev mycket populär på klubbarna, samma sak för "My love is free" och "Everyman". Den senare, och även dagens låt var rätt kontroversiell bland de mer liberala delarna i samhället under 70-talet, eftersom det är en stark individualistisk text om att man ska klara sig själv och inte begära hjälp av någon annan. I en rad i låten frågar en tiggare om en allmosa men avisas bryskt.

Låten "Ten percent" i Walter Gibbons tiominuters-remix var först tänkt bara för djs, men de började släppa den även publikt eftersom den blev så populär. Den har länge ryktats om att det var den första 12 som släpptes, men det stämmer inte. Dock var det den som först blev populär och gick hem kommersiellt.

Efter de tre albumen försvann de från rampljuset. Joseph gick tillbaka till sitt gamla jobb som elektriker, Butch startade en framgångsrik rörmokarfirma, Charles började jobba som maskinist men pluggade senare medicin och James hittade en annan grupp att sjunga i eftersom The Trammps förstesångare hade slutat i gruppen.

1981 gav de ut en singel "Yes i'm in love with you" som inte gjorde så stort genomslag.


Det ryktas att de håller på att spela in en ny skiva nu.


Double Exposure – Everyman
Double Exposure – Everyman (Has To Carry His Own Weight) - Joe Clausell 12" Disco Version
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar