fredag 8 juni 2012

David Ruffin - I've got a need for you

Världens bästa David!
Nu är det dags att gå igenom ett av de största soulgrupperna någonsin. De var otroligt produktiva under 60- och 70-talet. Vi snackar the Temptations!
Det var med låten "The way you do the things you do" med Eddie Kendricks som lead singer som The Temptations fick sin första största hit 1964.

Kendricks hade en väldigt ljus stämma, men de fick aldrig någon riktigt stor hit som slog igenom även på pop-listan. Smokey Robinson som då producerade gruppen kände på sig att om han kunde skriva den perfekta låten till David Ruffins lite lägre stämma, så skulle de få sin första top-tio-hit på Billboard. Smokey såg potentialen i herr Ruffins lite mer sträva röst.
Så skrev Smokey tillsammans med sin låtskrivarkollega Ronald White "My Girl", och den stack direkt upp till toppen, med David som lead singer.

Ju större gruppen blev, desto större blev Davids ego. Han ville inte längre åka med resten av The Temptations i deras gemensamma limo, utan krävde en egen, inredd i mink, som han kunde åka till spelningarna i, tillsammans med hans dåvarande flickvän Tammi Terrell.
Stämningen i gruppen blev allt tuffare och de andra började tröttna på hans divalater.
Han började att missa repetitioner, möten och konserter. Han försvann samtidigt längre ner i drogträsket och det var nog en förklaring till hans udda beteende.

Till slut orkade inte resterna av gruppen med honom längre, utan han sparkades och en av hans vänner, Dennis Edwards från The Countors tog över hans roll. Först tog han det med ro och tyckte det var ok, men efter ett tag började David Ruffin att dyka upp på gruppens konserter och sprang upp på scenen för att sjunga sina gamla solopartier, som nu Dennis skulle sjunga.
Det slutade med att Motown och Temptations var tvungna att hyra in vakter vid varje konsert för att förhindra David från att springa upp och förstöra showerna.

Nog om detta med alla hans problem, nu ska vi ju lyssna på låten som är så sjukt bra.
Den passar helt underbart med hans raspiga, lite plågade och samtidigt otroligt själfyllda röst.
Ljudbilden är lite annorlunda än vanliga Motown, det är råare blås, basen pumpar på, det är tyngre rytmsektion och gitarren ligger lite längre fram i mixen.

Och nu till det värsta av allt.
Denna låt, som skrevs av en av mina absoluta favoriter Johnny Bristol, den låg outgiven fram till 2004. Det finns en hel skiva med honom som spelades in strax efter 1971 som legat outgiven i alla dessa år med helt otroliga låtar. Kolla upp David Ruffins "David: The unreleased Album".

Men...nu kan ni få höra.
njut!



Här kommer en liten bonus:


Kring Davids död råder en del oklarheter.
En del påstår att han blev mördad och dumpad utanför ett sjukhus, medans släkten säger att han blev körd dit av sin privatchaufför och avled i sviterna efter sitt kokainmissbruk.


David Ruffin – I've Got A Need For You


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar