måndag 30 december 2013

Syl Johnson - Annie got hot pants power


Världens bästa Syl!

Syl Johnson är en go gubbe som länge harvat i bakgrunden till de stora soulstjärnorna.

Han föddes den förste juli 1936 i Mississippi och som tonåring flyttade han med sin familj till Chicago där han kom att bo granne med bluesgitarristen Magic Sam. På 50-talet spelade och sjöng han blues tillsammans med Magic Sam, Junior Wells och Howlin' Wolf.

Hans första inspelningar var på Twinight och gjordes i början av 60-talet i Chicago. 1967 hade han sin första hit med "Come on sock it to me". Samma år släppte han även "Different strokes" som är poppis på break beats-samlingar.

1969 gav han ut "Is it because I'm black" som kom upp till 11:e platse på Billboards RnB-llista. Syl liksom många andra musiker och artister var engagerade i medborgarrättsrörelsen.

1971  signades han av Hi Records och han började spela in med Willie Mitchell. Här var det inte så mycket hans egen musik som kom att spelas in, utan färdigskrivna låtar av andra låtskrivare.
Syl som under alla år skrivit mycket av sitt egna material gillade det inte alls.
Inte heller det faktum att han hela tiden fick stå i skuggan av Al Green, som var skivbolagets starkt lysande stjärna.

Efter Hi Records spelade han in två album på Shama som inte sålde något vidare.
Syl började nog bli lite trött på musikbranschen så han startade i mitten av 80-talet sin egen snabbmatsrestaurang specialiserad på fiskrätter och uppträdde bara sporadiskt för att lira lite blues.

1992 fick han reda på att hans gamla låtar samplats rätt mycket av rappare och Syl blev sugen på att ta upp sin lite avdankade musikkarriär igen. 1994  släppte han ett album uppbackad av His rythmsektion och sin dotter Syleena Johnson.

Syl har blivit en av de mest samplade artisterna inom RnB och Hip-Hop och har stämt rätt många för att han anser att han ska ha en del av kakan, eftersom de använder sig av hans musik.

Dagens låt är en av hans lite mer svårhittade låtar. Han sjunger om den häftigaste kvinnan han vet, hon som gör att han tappar sin coolhet när hon går förbi på gatan.
Syl Johnson – Annie Got Hot Pants Power

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar