söndag 24 november 2013

Bettye Swann - Kiss my love goodbye


Världens bästa låt!

Det här är så sjukt bra!
Den här sångerskan är så sjukt bra!
En mix av southern soul och country, samtidigt som det ibland blir lite pop-inslag här och där.
Hon har en rätt snäll röst eller vad man ska kalla det. Inte så kraftig, inte så lidande, men alltid med lite hopp inbakat i känslan i låtarna hon sjunger. Vilken röst och vilken underbar känsla.

Idag för en månad sedan hade Bettye Swann sin 69:e födelsedag. Hon föddes som Bettye Jean Champion i en liten landsortshåla i Louisiana som en av 14 syskon! Hela hennes familj slet på bomullsfälten för landägaren och sjöng i kyrkan på söndagen.

När hon var 18 flyttade hon tillsammans med sin syster till Los Angeles. Hon gick och sjöng hela dagarna och hennes kompis tyckte det lät väldigt bra, så hon tipsade någon som tipsade en dj, som hjälpte Bettye att spela in en singel.
Hon valde artistnamnet Swann, för Bettye hade alltid tyckte att svanar var underbara. Vilken fantastisk orsak till valet av artistnamn.

Hennes första  singel som släpptes var "Don't wait too long" som hon skrev själv, spelade in en vecka senare och efter en månad var singeln släppt. Den kom upp till 27:e plats på Billboards RnB-lista.
Bettye var otroligt professionell och satte nästan alla tagningar direkt.

1967 fick hon sitt stora genombrott med "Make me yours" som hon skrivit själv. Den kom ändå upp till förstaplatsen på Billboard RnB.
Hon fick ett för dåtiden stort förskott för att skriva låten, 7000$, men hon fick sedan ingen royalty.
Det gjorde att hennes relation med managern surnade till minst sagt, och Bettye flyttade från L.A. till Georgia.
där träffade hon en erfaren musikpromotor, George Barton, som blev hennes manager.

När Bettyes kontrakt med skivbolaget Money tog slut fick hon erbjudanden från bland annat Motown, men valde istället Capitol.

Där ville hennes producent Wayne Schuler få in hennes mer mot countrysoulen och fixade en duett med countrystjärnan Buck Owens. Där satte skivbolaget stopp, en duett mellan en vit man och en svart kvinna kunde inte släppas ansåg de, och singeln glömdes bort i något arkiv.

Hon turnerade en hel del i södern tillsammans med Candi Staton på hålor så små att de började undra om det verkligen bodde någon där. Sen när solen hade gått ner och de gick ut på scen var det helt plötsligt tusentals i publiken.
Det var otroligt tufft klimat att spela på "Chitlin circuit" som det kallades. Det var slagsmål, mord och annat rått. Candi bar alltid pistol, för sitt eget skydd, samt för att vara säker på att få betalt.
Bettye säger själv att hon aldrig såg några mord, inte heller bar hon vapen, dock gjorde hennes manager George det, för att visa att han menade allvar och för att de skulle få betalt.
Bettye och George gifte sig 1970 och flyttade till Las Vegas.
Hon fortsatte spela in musik och turnera fram till 1980, då hennes man George dog. Samma dag dog Bettye Swann och Bettye Barton föddes, som ett Jehovas Vittne.

Dagens låt är verkligen världens bästa låt!
"Kiss My love goodbye"!


Den åttonde juni i år hade hon sin första konsert utanför USA. Detta skedde i den lilla kustorten Cleethorpes i England. Hur jag önskar att jag vetat om det.
Då hade jag bokat biljett direkt.
Tyvärr var det antagligen hennes enda och sista konsert på denna sidan Atlanten.
Lite dåligt ljud, men hur härligt är det inte att se hennes glädje att sjunga. Låtarna hon framförde på konserten har hon inte framfört på över 30 år!Bettye Swann – Kiss My Love Goodbye
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar