söndag 6 oktober 2013

Tammi Terrell - This old heart of mine


Världens bästa Tammi!

Tammi Terrell, eller Thomasina Winifred Montgomery som egentligen hette, föddes i Philadelphia 1945.
Hennes far var frisörsalongsägare och lokal politiker och hennes mor skådespelare.

Hon började som alla andra jag skrivit om tidigt att sjunga och vid elva års ålder vann hon en talangjakt i New Jersey.
När hon var tretton år gammal sjöng hon tillsammans med Gary US Bonds och Patti Labelle.
Vid femton års ålder blev hon erbjuden ett skivkontrakt, och året efter släppte hon sin första singel på Wand under namnet Tammy Montgomery.

1965 började hon turnera med James Browns Soul Revue och samma år upptäcktes hon av Motowns Berry Gordy. På Hennes 20-årsdag skrev de kontrakt.
I och med att hon började spela in låtar på motown bytte hon namn igen, nu till Tammi Terrell, på Berry Gordons inrådan.
Hon inledde en romans med David Ruffin som dock inte varade så länge. David friade till Tammi, men när hon fick reda på att han var gift, hade tre barn samt en till flickvän var hon längre lika  imponerad eller intresserad av honom.

Hon spelade in flera framgångsrika singlar och hon fick sedemera ta över efter Kim Weston som Marvin Gayes duettpartner.
Det var då hon fick sitt stora genombrott.
Marvin visste inte riktigt hur bra hon var på att sjunga och blev mycket imponerad då han hörde henne sjunga för första gången.
Hits som "Ain't no mountain high enough", "Ain't nothing like the real thing" och "You're all I need to get by" gjorde henne till en stor stjärna.

Så hände det tragiska ögonblick som fick henne att sluta sin lysande karriär.
Mitt under ett framträdande kollapsar hon i Marvin Gayes famn och tvingas uppsöka läkare.
Det konstateras att hon har en hjärntumör och opereras åtta gånger, dock leder det inte till någon förbättring utan hon avlider endast 24 år gammal i början av 1970.

Hennes död sörjs av tusentals fans och Marvin tar en paus i musiken det året. Hans blev ännu mer introvert och många hävdar att hennes död gjorde att Marvin gick in en depression och började med tunga droger.

På Hennes begravning var alla från Motown förutom Marvin portade.

Dagens låt är en av mina absoluta favoriter och så otroligt svängig.
Det är omöjligt att sitta still när man hör den här låten!Tammi Terrell – This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar