tisdag 11 juni 2013

Norman Connors - Take it to the Limit


Världens bästa Norman?



Den gamle jazztrummisen Norman Connors föddes i Philadelphia 1947 och började redan som ung att sätta sig bakom trumsetet. Det var rätt snabbt som han fattades att jazzen var något för honom.
Han fick en gång i tonåren spela istället för Elvin Jones som då lirade med John Coltrane under ett uppträdande i skolan och sedan dess var han fast. När han var runt femton började han smita in på jazzklubbar tillsammans med sina kompisar .
Som trettonåring  fick han träffa sin första idol, Miles Davis, och Norman började visa sin beundran och aktning för honom genom att klä sig precis som honom.
På universitet började han spela ännu mer, nu tillsammans med Jack McDuff bland annat.
När Norman var tjugo år gammal var han med på sin första skivinspelning tillsammans med Archie Shepp. Efter det spelade han med Pharaoh Sanders ett gäng år och 1972 släppte han sitt första album som bandledare.
Han spelade med Carlos Garnett, Herbie Hancock, Gary Bartz och Dee Dee Bridgewater.
När han 1970 signades för Buddha Records bytte han från mer jazziga tongångar till R&B. Flera av hans plattor har kända sånginsatser, såsom Phyllis Hyman, Michael Henderson och Jean Carn
Runt 1980 började Norman närma sig discon allt mer, och albumet ”Take it to the limit” blev en smärrre hit med singel med samma namn som albumet. Det är Adaritha som sjunger på låten.
2009 släppte han sitt senaste album, ”Starpower” som togs emot väl i kritikerkretsar. Det innehåller en mängd inhopp av diverse musikaliska storheter.




Norman Connors - Take it to the limit


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar