torsdag 6 december 2012

Cerrone - Supernature


Världens bästa discotrummis?

Den gamle discoräven Jean-Marc Cerrone, eller Cerrone som alla kallar honom, föddes strax utanför Paris 1952. Han var son till en italiensk immigrantfamilj och började tidigt spela trummor samtidigt som han lyssnade på Otis Redding-låtar.
Hans pappa ville inte att sonen skulle syssla med musik och försökte få honom på andra tankar, men det sket sig med en bredsladd.

Som 17-åring övertalade han Gilbert Trigano att börja ha band som spelade på hans klubbar.
På så sätt kom det sig att Cerrone blev A&R för alla Club Med i hela världen i väldigt ung ålder.

Cerrone gick med i bandet Kongas och är mest känd där med låten Anikana som han skrev ihop med Alec R. Costandios. Tom Moulton gjorde en remix på låten som släpptes på Salsoul och blev en mindre hit.

Hans första egna album var "Love in C minor", som chockade alla. Cerrone har en kärlek till mycket lättklädda damer på sina album. det gick för sig i Frankrike och andra delar av Europa, men när det kom till USA fick han ofta sätta sig själv på omslaget i en lätt nonchalant pose med en uppknäppt hawaiiskjorta.

Hans andra album, "Cerrones Paradise" väckte även det uppmärksamhet på grund av sitt omslag. Denna gången var det en naken modell som nästan verkar bryta ryggen när hon ligger på rygg på toppen av ett kylskåp, samtidigt som en burk med vitt pulver ligger krossad på golvet. Ja, tro det eller ej, men det omslaget blev inte riktigt godkänt i USA.

Hans glada sexiga partydisco gick bra hem i Europa och alla trodde att han skulle fortsätta på den banan med sitt tredje album, Supernature.
Då chockade han sina anhängare igen med att köra ett mer dystopiskt sci-fi-tema med djurmutanter som skapats av vetenskapsmän, och dessa mutanter gör sedan uppror mot de svältande människorna.
Lite skillnad mot partydisco kan man säga. Det sålde dock i många miljoner så det var väldigt populärt.
Det är precis det vi ska lyssna på nu, och kolla på den fantastiska videon.
Trumsetet går inte av för hackor det heller, alla trummisars våta dröm!



Cerrone lever än och den nu något grånade discokungen fortsätter att spela in skivor och anordna gigantiska konserter med flera hundra tusen i publiken, bland annat i Paris och Los angeles.

http://open.spotify.com/track/1N0jgxLCNlq7uwoEFPVq8S

Det blir även en liten bonus med Jocelyn Brown på sång till Cerrones disco, som här verkar bli mer åt househållet. "Cherry Tree" heter låten och kom 1980. Härligt break!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar