onsdag 15 augusti 2012

Loleatta Holloway - Catch me on the rebound

Världens bästa disco?

Idag ska vi lyssna på världens bästa discosångerska. Punkt.
Loleatta Holloway föddes 1946 och började i sin ungdom att sjunga gospel.
det blev senare mer soul och efter det gick hon 1976 till skivbolaget Salsoul och slog ignom stort med sina discodängor. Hon har en röst som känns. Det är inget mesande här, utan full spätta, även om det är en ballad det handlar om. Loleatta är en av de få som hörs igenom dimman i dansmusiken 30 år efter att hon började.

Hon började sjunga i sin mammas kör i den lokala kyrkan och som tonåring blev hon uppmärksammad av gospellegenden Albertina Walker, som tog henne under sina vingar när Loleatta fick gå med i The Caravans.

Med låten "Cry to me" fick hon 1975 en mindre soulhit och landade på en tioendeplats på R&B-listan.
Efter det tog det mer dicsoaktiga över och hon fick en hel del mindre hits med "Runaway", "Dreaming", "Love sensation", "All about the paper" och "Relight my fire" som hon spelade in tillsammans med Dan Hartman. Totalt hade hon 18 singlar på danslistan varav fyra stycken blev förstaplaceringar.

Hon sjöng i Black Box stora hit "Ride on time", men de gav henne inget erkännande för sin sånginsats vare sig på skivan eller rent ekonomiskt.
Loleatta stämde då gruppen och fick rätt i sin sak. Det är tyvärr väldigt få som har gett henne någon ersättning för alla de gånger som hon har medverkat på någon annans låtar. Hon har helt enkelt blivit fulsamplad alldeles för många gånger.




Hon avled förra året på grund av sina hjärtproblem. Discons största röst tystnade i denna stund.
Det sägs att hon är en världens mest samplade artister.

Loleatta Holloway – Catch Me On The Rebound

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar