tisdag 13 december 2011

Dobie Gray - Loving arms


För en vecka sedan gick denne man, Dobie Gray, ur tiden.
Han är för mig den person som fått mig att hitta den lite undangömda countrysoulen.
Du har nog hört hans stora hit "Drift away" och antagligen sjungt fel i refrängen:
"Give me the Beach boys and free my soul..." Det gjorde jag första gångerna jag hörde låten.
"Drift away" var en av de större hitsen 1973, sålde över en miljon exemplar och spelas  fortfarande ofta i radio.

För de som är mer inne på äldre soul, och då främst Northern soul  är hans låtar: "The in crowd" och "See you at the Go-Go" från 1965 samt  "Out on the floor" från 1966 välkända.

Efter succéerna med de tre låtarna gick det sämre under de kommande åren, och han började jobba som skådespelare i Los Angeles 1970. Han jobbade under ett par år med uppsättningen av Hair, tills han 1972 vann ett skivkontrakt med Decca. I priset ingick att skivan skulle göras tillsammans med producenten Mentor Williams. Samme Williams skrev också hans monsterhit "Drift away". Singel kom upp till plats fem på Billboards pop-lista och uppföljaren, "Loving arms" klarade sig upp till 61:a plats.
Det är den vi ska lyssna på idag.

Hör hur Dobies själfyllda röst smeker fram tonerna.
Det är sällan han sjunger kraftigt, utan rösten sveper liksom över texten.
Men ibland tar han i, intensiteten bränner till och man känner verkligen smärtan i hans lite raspiga tenor, skolad under många ungdomsår i gospelkörerna i Texas.



Loving arms är en välkänd cover, skriven av Tom Jans. Samma år som Dobie gav ut den spelade även Elvis Presley, Kris Kristofferson, Millie Jackson, Jody Miller och Catherine Howe in samma låt, men var Dobie först.

Dobie var väldigt populär i Afrika och efter att ha övertalat den sydafrikanska aparheidregimen var han den förste artist att spela i Sydafrika för en integrerad publik. "Loving arms" låg i toppen av den sydafrikanska topplistan våren 1974.

Efter hiten med "Drift away" flyttade han i mitten av 70-talet till Nasville och vågskålen tippade mer över åt country och allt mindre soul. Han satsade även på låstskrivandet och det är många kända artister som har sjungit hans alster: Ray Charles, Etta James, Nina Simone, Julio Iglesias, John Denver och många andra.

Dobie Gray – Loving Arms

1 kommentar:

  1. Den här är inte heller dum! Do you really have a heart med bandet Pollution som han hade tillsammans med bl.a. Tata Vega.

    http://www.youtube.com/watch?v=M922y7_--po

    SvaraRadera